Kamp Alpe
Domov - Aktivnosti - Gorsko kolesarjenje

Gorsko kolesarjenje

V dolini ne manjka možnosti za bolj ali manj zahtevne gorsko kolesarske ture. Nekaj predlogov:

Predlog izleta - čas trajanja: 2 uri

Kolesarjenje (Kamnik - Arboretum - Kamniška Bistrica)

Izhodišče: Kamp Alpe
Čas poti: 1:20

Opis poti: Spustimo se do kraja Stahovica ter pot nadaljujemo po glavni cesti proti Kamniku. Sledi oznakam Kamnik center ter se s kolesom zapeljemo skozi staro mestno jedro (ulica Šutna). Pot nadaljujemo naravnost po cesti, ki vodi skozi predmestje Kamnika vse do prvega večjega križišča, kjer zavijemo levo na obvoznico ?. Sledi le nekaj 100m vožnje po glavni cesti, kmalu se cesta za Arboretum Volčji Potok odcepi desno in po nekaj km se nam na levi strani že prikaže vhod v ta cvetlični park.

Velika planina (iz doline do Zelenega Robu na Veliki planini)

Zahtevnost: srednje zahtevna
Dolžina poti: 63km
Čas vožnje: 4:30:00

Opis poti: Kamniška Bistrica - Stahovica - Črnivec - Kranjski Rak (Volovjek) - pod Rakovim robom - Ušivec - odcep proti Tihi dolini - Tiha Dolina - proti Zelenemu robu - Gradišče (1666m) - Tiha Dolina - Ušivec - Mala planina - Planina Kisovec - Kranjski Rak - Črnivec - Stahovica - Kamniška Bistrica

Iz izhodišča v Kamniški Bistrici se spustimo do kraja Stahovica, kjer na prvem križišču zavijemo levo (smer Črnivec, Gornji Grad). Pred nami je 10km vzpon po lokalni cesti proti prelazu Črnivec (902m), kjer malo pred vrhom zavijemo iz glavne ceste levo in sledimo oznakam za Kranjski Rak. Pot nadaljujemo po asfaltni cesti vse do Kranjskega Raka (4,5km), kjer se cesta za Veliko planino odcepi levo in je od tu naprej makadamska. Po nekaj kilometrih pridemo do razcepa (manjše parkirišče), kjer nadaljujemo pot desno in sledimo oznakam za Ušivec in Tiho dolino. Pred nami je še nekaj kilometrov vzpona, peljemo se mimo parkirišča za Ušivcem in odcepa za Malo planino ter sledimo oznakam za Tiho dolino. Ob prihodu v Tiho dolino bomo takoj opazili parkirišče ter zapornico, ki predstavlja prepoved vožnje za vsa motorna vozila po planini. Pot nadaljujemo po makadamski cesti in se držimo desno, po približno 1km dosežemo pastirsko naselje na Veliki planini. Cesta od tu naprej vodi do Zelenega robu, kjer se nahaja tudi gostišče, hkrati pa je to cilj naše poti. Vračamo se vsaj v prvem delu po isti poti. Če imate še dovolj moči, predlagamo, da malo pred Ušivcem zavijete desno na odcep za Malo planino. Po 3,5km dosežemo Malo planino, kjer se lahko okrepčamo v treh planinskih domovih. Pot nadaljujemo po makadamski cesti proti planini Kisovec (sledi spust), od tu naprej pa sledimo ponovno oznakam za Kranjski rak. Nadaljujemo s spustom mimo Kranjskega Raka do glavne ceste ter nato v dolino Kamniške Bistrice.

Velika planina (z nihalko na planino, spust v dolino)

Zahtevnost: lažja
Dolžina poti: 28km
Čas vožnje: 1:30:00

Opis poti: Nihalka - dvosedežnica - Zeleni Rob (1640m) - Tiha dolina - Ušivec - Kranjski Rak - Črnivec - Stahovica

Vsem, ki si želite lažjega kolesarjenja po Veliki planini z nezahtevnim spustom po makadamski cesti, predlagamo vožnjo z nihalko in sedežnico do točke Zeleni rob, od koder sledite kolesarskim oznakam. Pot nadaljujemo po cesti in se spustimo proti pastirskemu naselju. Pred naseljem zavijemo levo (obidemo naselje) in pot nadaljujemo proti Tihi dolini. Že na prvem odcepu ponovno sledimo cesti, ki zavije levo in po slabem km spusta dosežemo Tiho dolino. Pot nadaljujemo po makadamski cesti in sledimo oznakam za Ušivec (na prvem razcepu gremo tako desno). Malo pred parkiriščem Ušivec krenemo desno proti Mali planini. Po 3,5km kolesarjenja (cesta gre ravno brez večjih spustov ali vzponov) dosežemo Malo planino, kjer se lahko okrepčamo v treh planinskih domovih. Pot nadaljujemo proti planini Kisovec (ponovno spust) ter naprej vse do Kranjskega Raka. Po asfaltni cesti se spuščamo naprej do lokalne ceste Stahovica-Črnivec in ob prihodi na glavno cesto krenemo desno in se spustimo v Stahovico oz. dolino Kamniške Bistrice (10,5km spust). Od tud sledi še nekaj kilometrov vzpona do spodnje postaje nihalke oziroma Kampa Alpe.