Kamp Alpe
Domov - Okolica - Dolina Kamniške Bistrice

Dolina Kamniške Bistrice

Dolina Kamniške Bistrice skriva številne zanimivosti, ki jih lahko obiščete že v nekaj urnem potepanju po dolini. Predlagamo postanek ob samem izviru reke, ki se kot manjše umetno jezero nahaja tik ob Domu v Kamniški Bistrici. Ta nekako označuje tudi konec doline ter predstavlja izhodišče za številne pohodniške ture v Kamniške Alpe.

Po sledeh arhitekta Jožeta Plečnika

Nedaleč od izvira (10min hoda po makadamski cesti, na katero zavijete levo pred Domom v Kamniški Bistrici) se nahaja Dvorec Kralja Aleksandra, ki je nastal po načrtih  arhitekta Jožeta Plečnika. Pot lahko mimo dvorca nadaljujete po makadamski cesti in po približno 15min hoje boste prišli do spominskega parka, ki se skriva v majhnem gozdičku pod Kamniškimi vršaci. Park je posvečen vsem, ki so svoja življenja izgubili v Kamniško-Savinjskih Alpah. Pot lahko zaključite kot krožno pot ter prečkate suho strugo Kamniške Bistrice. Po cesti se nato vračate vse do Doma v Kamniški Bistrici.

30m globoka Soteska Predaselj

Priporočamo tudi ogled Soteske Predaselj, ki se nahaja slab kilometer pred koncem doline tik ob lokalni cesti Kamnik - Kamniška Bistrica. Soteska na najglobjem delu meri 30m, široka pa je ponekod le 1,5m. Reka Kamniška Bistrica, ki si je tu utrla svojo pot je ob tem ustvarila tudi naravni most, ki ga srečate, če se sprehodite vzdolž soteske. V zadnjih letih pa si sotesko moč ogledati tudi na zanimiv ter nekoliko drugačen način, in sicer s pomočjo tirolske žičnice. (ink na 3.5)

Kako v Kamniško Bistrico?

Konec doline (Dom v Kamniški Bistrici) je od Kampa Alpe oddaljen 3km. Če se "v konec", kot ga domačini radi poimenujejo, odpravite z osebnim avtomobilom, vas do tja loči le nekaj minut vožnje. Ker je cesta priljubljena trasa tudi za mnoge kolesarje, se seveda na pot lahko podate tudi s kolesom ali na rolerjih.

Tretja možnost pa je pešpot, ki vodi tik ob reki in se imenuje Koželjeva pešpot. Začetek same poti je že v kraju Stahovica, vendar se ji lahko priključite tik pod kampom (makadamska pot) ter pot nadaljujte mimo Soteske Predaselj vse do Kamniške Bistrice. Za sprehod boste potrebovali dobro uro hoda.

Naš predlog:

Predlagamo poldnevni potep do Slapu Orglice (tudi Orličje), katerega izhodišče se nahaja tik ob lokalni cesti na poti v Kamniško Bistrico. Manjši parkirni prostor boste takoj ob cesti opazili po 2km. Pot nadaljujete po markirani pešpoti desno v gozd ter sledite markacijam, ki vas bodo pripeljale vse do Slapu Orglice. Pot ni zahtevna in se le počasi dviguje, ob povprečni hoji boste do cilja potrebovali 1h.

Podrobnejši opis najdete na povezavi sprehodi.