Kamp Alpe
Domov - Okolica - Velika planina

Velika planina

Poleti med pastirje, pozimi na smuči, sani...

Kamp predstavlja odlično izhodišče za obisk Velike planine, ki v poletnih mesecih ponuja številne možnosti za sprehode, daljše pohode ali gorsko kolesarske ture. Potep na svežem zraku med pašniki vam bodo popestrili čudoviti razgledi na bližnje Kamniške Alpe ter celotno ljubljansko kotlino.
Vsekakor ne smete zamuditi obiska pastirskega naselja, ki velja za enega redkih ohranjenih naselij te velikosti v Evropi. Posebej živahno postane na tem delu planine v mesecih med junijem in septembrom, ko tipične koče zapolnijo pastirji, ki na pašo pripeljejo svojo živino. Z veseljem vam bodo ponudili na pokušino tipične mlečne dobrote kot so kislo mleko, skuta in sir. Priporočamo tudi obisk nekaterih znamenitosti v naselju kot so Kapela Marije Snežne, Preskarjev muzej ter jama Veternica, ki leži na poti do naselja.

Kako na planino?

Nihalka, ki se nahaja v neposredni bližini kampa vas v 5ih minutah zapelje na Veliko planino. Proti vrhu planine se lahko podate peš (30min hoda) ali pot nadaljujete z dvosedežnico.

Pešpot skozi Dolski graben ima svoje izhodišče prav tako v bližini Kampa Alpe (smer Kraljev hrib) in vodi mimo Planine Dol in Planine Konjščica vse do Velike planine (2,5h hoda). Na Veliko planino iz doline vodita še 2 označeni planinski pešpoti, ki imata izhodišče v kraju Stahovica (Stahovica - Sv.Primož - Kisovec - Mala planina) oziroma v kraju Krivčevo (Krivčevo - Podkrajnik - Mala planina - Velika planina).

Naš predlog:

Predlagamo vam vožnjo z nihalko, ki vas pripelje na višino 1412m, kar predstavlja začetek planine gledano iz južne smeri. Pot lahko nadaljujete peš po makadamski cesti pod dvosedežnico, kjer po 30min nezahtevne hoje (rahel vzpon) dosežete Gostišče Zeleni rob. V primeru, da želite manj hoje, priporočamo vožnjo z dvosedežnico.

V obeh primerih dosežete točko Zeleni rob od koder vodi označena makadamska cesta vse do pastirskega naselja. Predlagamo obisk naselja z vsemi zanimivostmi. V primeru, da želite daljši sprehod pa predlagamo, da pot iz pastirskega naselja nadaljujete na Malo planino (30min nezahtevne hoje, sledite oznakam). 

Podrobnejše informacije z vsemi opisi najdete na www.velikaplanina.si.