Kamp Alpe
Domov - Aktivnosti - Sprehodi

Sprehodi

Dolina Kamniške Bistrice ponuja številne možnosti za krajše sprehode ali pohode. Ob tem se lahko ustavite ob nekaterih zanimivostih kot so Soteska Predaselj, izvir reke in Plečnikov dvorec.

Naš predlog:

Sprehod do Slapu Orglice

Izhodišče: parkirišče ob cesti proti Kamniški Bistrici (2km oddaljen od Kampa Alpe)
Čas poti: 1:30

Opis poti: Tura je kratka in je tako primerna za vse, tako mlajše kot starejše. Na začetku parkirišča nas pričaka kažipot, ki nas usmeri naprej vzdolž ceste za Kamniško Bistrico, le nekaj korakov naprej pa pot zavije desno pravokotno proč od ceste, na kar nas opozori slabo vidna markacija. Vedno ožja gozdna steza nas kmalu pripelje do širše kamnite poti ob strugi Kamniške Bele, po kateri bi prišli po prečkanju potoka, če bi s ceste zavili že pred kamnitim mostom, ki smo ga prečkali z avtomobilom.
Pot nadaljujemo levo po tej poti in kmalu prečkamo strugo, ki je vsaj danes tu bila že suha. Pot se nadaljuje po levem bregu struge in kljub redkim markacijam ji lahko brez težav sledimo. Prva naslednja omembe vredna točka na poti je odcep poti proti sedlu Presedljaj in drugim vrhovom, ki jih spremljamo na desni strani doline. Naša pot se tu nadaljuje levo ob strugi.
V nadaljevanju se pot še nekajkrat cepi. Vse vodijo v isto smer, skrajno leva nas popelje celo v strugo, po kateri ravno tako lahko nadaljujemo pot proti slapu. Izmed vseh teh poti je sicer prava oz. markirana skrajno desna. Malo pred slapom ponovno prečkamo strugo, ki ima tu spet nekaj vode, a vseeno ne predstavlja prepreke. Sledi le še kratek vzpon po desnem bregu potoka in ponovno prečkanje na njegovo levo stran, od koder se nam odpre pogled na slap. Po skalah lahko pridemo vse do tolmuna tik pod njim. Če smo dovolj trdnega koraka se lahko vrnemo na desni breg in se po dobro vidni poti povzpnemo nekje do polovice slapu, od koder se nam odpre pogled na tolmun še z vrha, ki pa iskreno povedano ni vreden vloženega truda.
Do parkirišča se vrnemo po isti poti.

Pohod na Sv.Primož

Izhodišče: Stahovica
Čas poti: 45 min

Opis: Po je lahka pohodna, primerna za vse starostne skupine in je v sončnih dneh idealna za nedeljski izlet. Nasproti tovarne Calcit se pričnemo vzpenjati po makadamski cesti. Pot lahko ves čas nadaljujemo le po cesti. Na posameznih bližnjicah, ki vodijo z makadamske ceste in sekajo ovinke, lahko zasledimo na drevesih in skalah nekoliko zbledele markacije, ki jim lahko sledimo. Na polovici vzpona se planinska pot priključi makadamski cesti, malo pred označenim odcepom gozdne ceste proti sv. Primožu. Malo pred ciljem se pot odcepi od planinske poti proti Mali in Veliki planini. Lahko pa pot na Malo in naprej na Veliko planino nadaljujemo mimo cerkve sv. Primoža in mimo cerkve sv. Petra naprej skozi gozd v hrib. To je stara romarska pot, ki od sv. Primoža vodi naprej na Veliko planino. Od tod je še malo bolj strm vzpon, ki nas po nekaj minutah pripelje na čistino ob cerkvi. Na južni strani cerkve in ob mežnariji se nahajajo klopi, kjer si lahko pred nadaljevanjem poti odpočijemo. Po kratkem počitku moramo zbrati še toliko energije, da se povzpnemo še nekaj metrov višje, mimo osmerokotne Marijine kapelice, do cerkve sv. Petra. Od tod je izjemno let pogled na sv. Primoža, pa tudi na sosednji pogorji Menine in Krvavca ter na Kamnik in za njim ležečo ljubljansko kotlino. V kolikor smo se do sv. Primoža, do katerega smo napravili 400 metrov višinske razlike, povzpeli po planinski poti, se lahko vrnemo po makadamski cesti.