Kamp Alpe
Domov - Okolica - Znamenitosti

Znamenitosti

Velika planina

Kamp predstavlja odlično izhodišče za obisk Velike planine, ki v poletnih mesecih ponuja številne možnosti za sprehode, daljše pohode ali gorsko kolesarske ture. Potep na svežem zraku med pašniki vam bodo popestrili čudoviti razgledi na bližnje Kamniške Alpe ter celotno ljubljansko kotlino.

Velika planina

 

Vsekakor ne smete zamuditi obiska pastirskega naselja, ki velja za enega redkih ohranjenih naselij te velikosti v Evropi. Posebej živahno postane na tem delu planine v mesecih med junijem in septembrom, ko tipične koče zapolnijo pastirji, ki na pašo pripeljejo svojo živino. Z veseljem vam bodo ponudili na pokušino tipične mlečne dobrote kot so kislo mleko, skuta in sir. Priporočamo tudi obisk nekaterih znamenitosti v naselju kot so Kapela Marije Snežne, Preskarjev muzej ter jama Veternica, ki leži na poti do naselja.

 

Dolina Kamniške Bistrice

Dolina Kamniške Bistrice skriva številne zanimivosti, ki jih lahko obiščete že v nekaj urnem potepanju po dolini. Predlagamo postanek ob samem izviru reke, ki se kot manjše umetno jezero nahaja tik ob Domu v Kamniški Bistrici. Ta nekako označuje tudi konec doline ter predstavlja izhodišče za številne pohodniške ture v Kamniške Alpe.

Po sledeh arhitekta Jožeta Plečnika

Nedaleč od izvira (10min hoda po makadamski cesti, na katero zavijete levo pred Domom v Kamniški Bistrici) se nahaja Dvorec Kralja Aleksandra, ki je nastal po načrtih  arhitekta Jožeta Plečnika. Pot lahko mimo dvorca nadaljujete po makadamski cesti in po približno 15min hoje boste prišli do spominskega parka, ki se skriva v majhnem gozdičku pod Kamniškimi vršaci. Park je posvečen vsem, ki so svoja življenja izgubili v Kamniško-Savinjskih Alpah. Pot lahko zaključite kot krožno pot ter prečkate suho strugo Kamniške Bistrice. Po cesti se nato vračate vse do Doma v Kamniški Bistrici.

Plečnikov dvorec v Kamniški Bistici

30m globoka Soteska Predaselj

Priporočamo tudi ogled Soteske Predaselj, ki se nahaja slab kilometer pred koncem doline tik ob lokalni cesti Kamnik - Kamniška Bistrica. Soteska na najglobjem delu meri 30m, široka pa je ponekod le 1,5m. Reka Kamniška Bistrica, ki si je tu utrla svojo pot je ob tem ustvarila tudi naravni most, ki ga srečate, če se sprehodite vzdolž soteske. V zadnjih letih pa si sotesko moč ogledati tudi na zanimiv ter nekoliko drugačen način, in sicer s pomočjo tirolske žičnice.

 

Kamniške Alpe

Konec doline Kamniške Bistrice predstavlja odlično izhodišče za številne planinske poti v Kamniške Alpe. Najvišji vršac med njimi je Grintovec, ki meri 2558m. V poletnih mesecih bomo v Kamniških Alpah srečali številne pohodnike, ki izbirajo med časovno krajšimi oziroma daljšimi, med bolj ali manj zahtevnimi potmi. Predlagamo, da se o izbiri poti pred odhodom dobro pozanimate ter tako prejmete zadostne informacije.

 

Kamnik

Kamnik, srednjeveško mesto, je vreden ogleda. Sprehodite se po njegovih uličicah in spoznajte njegovo kulturno dediščino. Nad mestno vzpetino se dviga dvonadstropna kapela s kripto, Mali grad, od koder se vije čudovit pogled na rdeče strehe kamniških hiš ter na verigo Kamniško - Savinjskih Alp.

Kamnik

Ustavite se v Frančiškanskem samostanu in cerkvi sv. Jakoba, kjer sta vredna ogleda predvsem Plečnikova kapela božjega groba ter frančiškanska knjižnica.
Po mnenju mnogih je najlepša ulica Šutna. Na spominskih tablah boste lahko prebrali koliko znanih Kamničanov je nekoč živelo tu. Danes je zaprta za promet, tako da se lahko po njej prosto sprehajate in občudujete stavbe; secesijsko stavbo kjer je lekarna, rojstno hišo Rudolfa Maistra, cerkev Marije Brezmadežne, prvi privatni muzej v Sloveniji, Sadnikarjev muzej.